Cosas de Andreu Mas-Colell:
[ .. ]
«Catalunya anunció ayer que pedirá el rescate para poder hacer frente a sus deudas y, en consecuencia, hará uso de la línea de liquidez abierta por el Estado para autonomías con dificultades económicas. Sin margen para responder a su elevada deuda, la Generalitat ha dado un paso que tiene enorme importancia: ayuda del Estado (en expresión gráfica del conseller Mas-Colell el único banco al que podemos acudir) a cambio de menor autonomía…» El rescate catalán.
Las deudas recortan la libertad, incluso en Grecia, Cataluña y España.
Cataluña, Andalucía, Valencia: pagar más impuestos para financiar deudas crecientes.
[ .. ]
Riera de Caldetes, 30 octubre 2014. Foto JPQ. La Caixa y «un país donde no haya que caminar -mucho- para encontrar trabajo».
ara, 19 junio 2015
Mas-Colell admet que Catalunya “ja està intervinguda” pel govern espanyol
ACN Chicago | Actualitzada el 19/06/2015 09:20
El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha assegurat que «en sentit pràctic i pragmàtic», Catalunya «ja està intervinguda» pel govern central. Com que actualment l’executiu del PP ja ha establert «un règim d’intervenció a marxa lenta però segura», el conseller creu que no s’acabarà intervenint l’autonomia encara que es segueixi incomplint l’objectiu de dèficit. El conseller ha lamentat que l’Estat posi «pals a les rodes» a la recaptació pressupostària de la Generalitat impugnant la creació d’impostos i ha certificat que «l’ofensiva continua». Sobre l’anul·lació de tributs, ha revelat que hi ha sectors de l’Estat que «amb la boca petita» han reconegut que s’havia anat massa lluny.
«Som un llibre obert per al ministeri i microgestionen», ha assenyalat Mas-Colell en una entrevista a l’ACN concedida el dissabte passat a Chicago. I és que la Generalitat no només depèn de l’Estat per finançar-se sinó que a més el govern espanyol posa traves als intents d’augmentar el finançament, recorrent impostos que després el Tribunal Constitucional acaba anul·lant.
Tot i que la llei d’estabilitat contempla la possibilitat d’intervenir una autonomia si aquesta reitera en l’incompliment dels objectius de dèficit, Mas-Colell no veu «realista» aquest escenari perquè no beneficiaria ningú. «Si ho fessin, no estarien servint els seus millors interessos», diu el conseller, ja que entre altres coses la intervenció comportaria una multa de l’1% del PIB que «l’únic que pot fer és que pateixin més els serveis públics».
Mas-Colell lamenta que, en una «multiplicitat de vegades», el govern espanyol «ha impedit mesures de racionalització i estalvi», com és el cas de l’anul·lació de l’euro per recepta, les taxes judicials o l’impost de dipòsits bancaris. Ara, a més «l’ofensiva continua» amb el recent recurs d’inconstitucionalitat contra les estructures d’Estat, entre les quals hi ha el pla director de l’Administració Tributària de Catalunya i la Seguretat Social pròpia.
«Tenir una situació pressupostària tan difícil, tensa les coses i no és agradable, però ja saps amb què te les has de veure. Que a sobre d’això et posin pals a les rodes constantment per no permetre’t prendre mesures vàlides de racionalització o de creació d’impostos, ja passa el límit del que un pot encaixar amb equanimitat. És bastant irritant que et facin això constantment i de vegades, fins i tot, que amb la boca petita et diguin des de Madrid que tenies raó però que ells tenen les seves limitacions polítiques», ha subratllat Mas-Colell. En aquesta línia, el conseller ha posat com a exemple que l’euro per recepta, que es va impugnar a Catalunya després d’haver-ho fet a la comunitat de Madrid i «convé posar-lo en el context dels conflictes interns del PP a Madrid».
El Govern necessita «amb urgència» pagaments de tresoreria
Mentrestant, el conseller ha recordat que la Generalitat necessita «amb urgència» els pagaments de tresoreria que s’han demanat del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) i que corresponen al dèficit del 2014. De fet, el departament d’Economia ha enviat una carta al ministeri reclamant un calendari d’ingressos de tresoreria des d’ara i fins a finals d’any, cosa que facilitaria les previsions de pagament als proveïdors com les farmàcies. La missiva, però, encara no ha tingut resposta i per això el conseller manifesta: «Continuarem insistint». «Voldríem un procés ordenat i predictible però no vivim en un context ordenat i predictible», ha lamentat.
El conseller confia que el govern espanyol acabarà donant el 9.460 milions d’euros que el Govern va demanar del Fons de Liquiditat Autonòmica. De moment, el ministeri d’Hisenda n’ha aprovat 8.258, però encara hi ha fons per assignar i Mas-Colell no creu que «quedin diners sobre la taula».
Deja una respuesta