Cosas de sabios y grandes artistas:
[ .. ]
Aarón Ciechanover responde de este modo a Mònica L. Ferrado:
Israel, malgrat ser un país en conflicte, té un sistema científic molt avançat. Com és?
La ciència no és tan sols biologia, també és física i electrònica, entre moltes altres coses, àrees amb un gran interès per a un poble en conflicte. Els conflictes empenyen els pobles a buscar la manera de sobreviure. I l’única manera d’anar per davant dels teus adversaris és apostar per la recerca i la innovació. D’altra banda, el poble jueu ha desenvolupat una cultura de l’estudi. Quan et volen destruir has de desenvolupar avantatges, i l’única manera de desenvolupar és a través del coneixement, construint un ecosistema que faciliti la innovació, els científics, els enginyers i altres professionals.
Aquesta visió, doncs, és històrica…
No és casual que a Israel siguem 12 premis Nobel. Nosaltres, abans de tenir un país ja teníem universitat pròpia. La Technion, on jo treballo, es va fundar el 1912, i la Universitat Hebrea el 1925… “No és casual que Israel tingui 12 Nobels. Vam tenir universitat abans que país”.
Las negritas son mías.
Mis padres me transmitieron esa fe mesiánica en la cultura. Tantos años después, Mstislav Rostropóvich me decía cosas semejantes poco antes de morir:
La salvación misma del hombre, de la humanidad, entera, dependen de la belleza y el arte.
Rostropóvich, Huston y la precisión relativa de lo bello y la historia.
Deja una respuesta